Satsa på fysisk aktivitet

Arbetsinsats och fysisk hälsa går hand i hand och många företag satsar idag på hälsovård för de anställda. Det stora utbudet av event innebär att även fysisk aktivitet efterfrågas. Att kunna anpassa lokalen efter behov är en stor fördel för att kunna använda ytorna för många funktioner. För att kunna göra om lokalen för fysisk aktivitet kan ett gymgolv läggas ut där det ska användas.

Så väljer du rätt gymgolv

Golvet är en självklar del av inredningen i rummet och så även i träningslokaler. För att få ett mångsidigt gymgolv som kan användas för en stor bredd av event är det bra att investera i ett större antal neutralt färgade golvplattor. Det är stor skillnad på olika typer av gymgolv och användningen sätter stora krav på materialvalet. I en aktiv miljö ska gymgolvet klara slitage och dämpa slag av tyngre vikt. Många lokaler används tillfälligt som gym och ska därför bibehålla det undre golvet i bra skick. Alla ytor i träningsutrymmen bör dessutom vara halkfria då aktiviteter innebär mycket rörelse som kräver stabilitet. Mattor dämpar också ljud i rummet, vilket ofta uppskattas.

Enkelt att förändra efter behov

Med separata påliggande golvplattor kan gymgolvet enkelt läggas på plats, utökas eller tas bort. Hur dessa golvplattor är utformade beror på material, placering, storlek och funktion. Golvplattorna är utformade som pussel där en platta hakar i en annan. Ytterkanterna är raka med rundade hörn vilket ger mattan en diskret och enhetlig form.

Mjuka golv bra för kroppen

Det finns olika typer av material och vilket som passar bäst beror på hur det ska användas. Ett mjukare gymgolv är skönare att gå och sitta på. Mjuka golv används gärna för träning där endast kroppen används, till exempel yoga, gymnastik, dans, bollsport och kampsport. Detta material sviktar under foten, vilket uppskattas. Ett mjukare golv är dock känsligt för slitage, vilket begränsar dess användningsområde och hållbarhet.

Hårda golv för tyngd

Mycket av den utrustning som används på ett gym är tung och ett fall skapar lätt betydande skador på ett vanligt golv. Ett hårdare gymgolv består av en hårdare gummimatta ovanpå en skummatta, vilket ger skydd och svikt på samma gång. Där begränsade områden utsätts för mycket tryck kan ett dubbelt lager golvmatta användas, till exempel en mjuk matta ovanpå en hård matta.

Design anpassas efter lokal och event

Valet av design är en smaksak. Det ger möjlighet att påverka miljön i rummet, anpassa det efter övrig inredning eller skapa följsamhet och enighet i byggnadens utrymmen. Mjuka golvmattor finns som enfärgade eller med mönstrat tryck ovanpå en vit undermatta. Det är vanligt med enfärgade golv, som dessutom behåller färgen genomgående vid slitage. Enfärgat används ofta i miljöer där utrustning ofta flyttas omkring. De hårdare golven är ofta mörka med ett diskret mönster. Det finns även möjlighet att kombinera olika golvplattor för att separera och markera avdelningar i golvytan, men då ska utformningen och tjockleken på mattan vara lika för alla plattor.

Träning stärker fysisk och psykisk hälsa, vilket ökat efterfrågan på dessa event. Oavsett vilka event som ska anordnas finns det gymgolv som passar.